Angående seglingskläder

Segling är en fantastisk hobby, men också en som ställer många krav på utövaren. Kläderna är en del av detta och misstaget att ha på sig fel kläder när man är ute och seglar kan göra dagen allt annat än trevlig om man har otur.

Det gamla talesättet ”det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” är något man ofta kan applicera på segling. Men även under en vacker sommardag kan man bli kall av stänk från vattnet. Har man då bara ett par shorts och en t-shirt och står där utan ombyte kommer man inom kort vilja vända om och åtgärda det.

När man kännt på vad sjön och havet kan kasta på en kommer man vilja vara väl förberedd nästa gång. Ett varmt tips är att satsa på kläder som faktiskt är ämnade för segling. Dessa kläder kommer vara utformade för att hålla värmen och skydda en från både vind och vatten.

Fötterna behöver också något extra. Uppe på däck är det viktigt att kunna få ett bra grepp och seglarskor tillverkas oftast med halkfria sulor. Med dåligt grepp ökar man risken för både skador och att ramla i vattnet.

Utöver kläderna måste man självfallet även se till att ha en flytväst. Detta är ett av de viktigaste redskapen man kan ha ombord och har räddat otaliga liv genom tiderna. Flytvästen ska vara anpassad ens kroppsvikt för att fungera effektivt. Att ta på sig någon annans flytväst kan så ledes ge otillräckligt skydd om den är anpassad någon mycket lättare.

Även om man beger sig ut i vackert väder ska man se till att det alltid finns regnkläder ombord. Vädret kan snabbt förändras och att vara ute i regnet utan lämpliga kläder är till att börja med inte direkt trevligt. Men i värsta fall kan det bli en säkerhetsrisk.