Att tänka på inför ett båtköp

När det är dags att köpa din första båt gäller det att ha lite i åtanke. Det krävs att man har noggrant tänkt igenom sitt beslut gällande båtköpet för att verkligen vara säker på att den kan användas på det sätt man önskar. Här nedan finns lite tips som du kan tänka på inför ditt första båtköp:

1. Vilken båt är bäst för dig

Detta är nog det svåraste beslutet i sig, att välja en båt som lämpar sig bra för en själv. Vilket vatten och miljö ska man ha den? Vill man ha en segel- eller motorbåt och är det fokus på att den ska gå snabbt och smidigt eller föredrar man en rofylld fart. Ska båten ha stort utrymme för andra passagerare eller är den enbart för dig. Det finns mängder med faktorer som spelar roll och det är viktigt att åtminstone tänka en gång extra för att säkerställa att du väljer en båt som du kommer ha användning av.

2. Det är dyrt

Det är dyrt att både köpa och äga en båt. Det är även tidskrävande och kan ibland vara riktigt tråkigt och frustrerande. Det kan inträffa händelser och skador som gör att du måste bekosta dyra reparationer och annat som du inte kunnat förutse eller räknat med i din ekonomi. Därför är det viktigt att fundera över om man har tid att äga en båt då det är ett mycket tidskrävande projekt, och även om man har ekonomin för det.

3. Internet är din bästa vän

Precis som med andra köp är det ett bra tips att alltid söka på internet, vad som är bra och inte bra. Detta besparar dig mycket tid och pengar och du kan få ut mycket nödvändig information från internet. Det kan också vara bra att prata med en båtägare som kan berätta om sin erfarenhet och kanske tipsa om någon båtmodell som är lämplig för dig utifrån dina önskemål.

4. Placering

Det är viktigt att tänka på vart båten ska placeras, både under säsong och även när den behöver vinterförvaras. Är detta möjligt i närheten där du bor? I Sverige har vi både sjöar och hav som kan ge en otrolig båttur men det krävs också en lämplig förvaringsplats under vintern när det är både snö och kyla.