Mina favoritplatser i Göteborgs skärgård

Mina favoritplatser i Göteborgs skärgård

Med ett 20-tal öar är Göteborgs skärgård en magnifik plats som står i skarp kontrast till stadslivet. Året om kan man hitta skönheten härute med de karakteristiska kala klipporna som kännetecknar den svenska västkusten.  Du kan åka skärgårdsbåt ut till flera av öarna, och en kort resa bort från centrala Göteborg tar dig till naturreservat, stränder och promenader kring öarna. Här kan du även åka på fisketurer, sälsafari och hitta egna favoritplatser att segla till. Det finns många guldkorn att upptäcka! 

Norra skärgården

I Göteborgs norra skärgård hittar vi de största öarna som Björkö, Hönö och Öckerö. Du åker enklast bil ut till Hjuvik där du sedan tar färjan. Det finns gott om övernattning i form av vandrarhem eller stugor så att du slipper åka hem samma dag.

Ett tips är alla härliga skärgårdshotell som också fungerar som restaurang och underhållning. Ett sådant exempel är Hotell Trubaduren på Hönö där du bor precis vid havet och som man hör på namnet hittar man ofta uppträdanden här. Livemusik hittar du också på restaurang Tullhuset i Hönö Klåva där du njuter av färsk fisk och skaldjur. På Hönö finns även ett fiskemuseum för en dos av skärgårdshistoria och du kan också klättra i Ersdalens naturreservat.  

På Öckerö kan du hyra havskajak då kajaksällskapet huserar i Tjolmenhamnen och ett bra sätt att se skärgården är att paddla längs kusten. Passa även på att ta ett dopp på Tjolmens badplats på Hälsö.

Södra skärgården

En kort tur från stan finns Styrsö, Vrångö, Donsö och Brännö. Du tar spårvagnen ut till Saltholmen och sedan vidare med skärgårdsbåtar. Färjor och bussar ingår smart nog i Göteborgs kollektivtrafik. Knarrholmen är den närmaste ön och perfekt för att bada från klippor eller strandstränder.

På Donsö kan du titta på röda fiskebodar som står på rad i hamnen och vittnar om gammal fiskekultur. Donsö är en av de största öarna med fisk och rederinäring. Här kan du äta lunch på trendiga Isbolaget, allt du får på tallriken är naturligtvis fångat i havet utanför.

Vrångö är sydligast av öarna med åretruntboende. Här finns stora naturreservat där lugnet infinner sig på riktigt. Du kan övernatta på Kajkanten och dessutom köpa färsk från någon av fiskhandlarna i hamnen.

På Brännö anordnas naturligtvis den berömda dansen på Brännö brygga under ljusa sommarkvällar, men missa inte heller Brännö värdshus där det ofta anordnas musik och kulturkvällar.

Segelrutter

Södra delen av Göteborgs skärgård erbjuder mindre trängsel i farvattnen då öarna också har en stor bofast befolkning. Här kan du ta en utflykt till Vinga som har en ordnad gästhamn för mindre båtar. Perfekt för besök på Taubemuseet och bad i friskt havsvatten.

Du kan också segla till Styrsö och möta ön norrifrån i den så kallade snobbrännan, mycket fashionabla hus att titta på då detta är de välbeställda göteborgarnas sommarparadis. På norra delen finns också gästhamnar och på Styrsö Tången en sjömack.

Allra vackrast är kanske Brännö men här måste du nästan ha kontakter för att hitta en båtplats, dock är skärgårdsborna kanske Sveriges trevligaste!