Renovera en båt

Det kan finnas olika anledningar till varför det är läge att renovera en båt. Kanske känner man för en lättare uppfräschning inför sommaren eller är båten i stort behov av en helrenovering. Det finns många olika firmor som arbetar med att renovera båtar och om du liksom många andra varken har tid eller lust att ta tag i renoveringen själv kan du enkelt lämna in båten till experter. De vet vad som behöver göras, har alla verktyg och det går oftast lite snabbare än om man skulle göra allting själv. Dock innebär detta alternativ vanligtvis att du måste gräva lite djupare i plånboken. Om du inte har något emot lite skit under naglarna är nästa alternativ att istället sköta renoveringen själv.

Vad man bör tänka på

Till att börja med är det en god idé att få en uppsikt över vilka verktyg man har att arbeta med och eventuellt köpa, hyra eller låna det som man själv inte har. Sedan är det dags att rengöra båten för att lättare kunna se exakt vad som behöver göras och ta bort vatten samt eventuellt skräp som kan vara i vägen vid renoveringen.  Sedan beror det lite på vilken typ av båt man har och vilka fel eller problem som ska åtgärdas.

Glasfiber och plastbåtar

Materialet glasfiber är en sorts plast som har blivit förstärkt med fiber och är till och med starkare än plåt. Problemet är att glasfiber lätt får repor och dessa repor kan i sin tur leda till sprickor som man snabbt bör göra något åt. Förarbetet är som vid de flesta andra projekt mycket viktigt och det man gör är att man slipar ordentligt runt det skadade området av båten. Nästa steg är att låta detta torka för att sedan lägga på glasfiberväv följt av polyester som bildar ett ordentligt skydd. Sedan är det dags att slipa igen tills att det blir jämnt och snyggt. Den här typen av arbete bör inte göras på vintern utan det ska vara minst 15 grader.

Man kan använda spackel för att fixa till ojämnheter på en plastbåt och då börjar man med att fräsa ut området runt, sedan spacklar man, skrapar rent och ytbehandlar med båtfärg. Slipa till sist ner allt tills det blir jämnt och avsluta med vax för en fin yta.

Träbåtar

När det gäller äldre träbåtar är det viktigt att hålla utkik efter gammalt, ruttet trä och byta ut det som behövs. Detta kan du sedan ersätta med marinplywood. Om det finns skador på ytskiktet eller om det behövs en förbättring av andra anledningar kan man enkelt slipa ner en träbåt och eventuellt skrapa bort flagnad färg. Matta ner ytan och lägg sedan på ny färg. Dock är det viktigt att tänka på att inte skrapa för mycket eftersom detta leder till att mer och mer åker av.

Lycka till och ta det lugnt med renoveringen.