Ta med studentfirandet till havs!

Ska ditt barn fira studenten till sommaren? Varför göra firandet lite extra och åka ut med båten? Den tidiga sommaren är perfekt för att segla längsmed kusten och stanna till vid en ö.

Packa det nödvändigaste

Om ni bara ska vara borta något dygn så gäller det att bara packa med det nödvändigaste. Kläder, mat och dryck är det som kan packa med på seglatsen. Se till att smyga med presenter till den som tagit studenten så det blir en bra överraskning då ni lagt till vid någon ö ute i skärgården.

Dekorationer – lätt packning

En segelbåt har inte hur mycket utrymme som helst. De vanligaste studentdekorationerna med stora plakat på barnet och björkstammar på farstun får inte riktigt plats på en båt. Man ballonger får plats i drivor! Ni kan köpa folieballonger med helium eller blåsa upp egna och knyta fast dem längs relingen. Kom bara ihåg att ta med alla tillbaka, det behövs inte mer skräp i naturen. Vimplar i tyg eller papp tar lite plats och är enkla att sätta upp och ta ned. De går att fästa på båten eller i ett vindskydd.

Allemansrätten

Du får kliva i land på svenska öar utan att söka tilltåelse förutom om det är en privatägd tomt i närheten till bostadshus. Det finns inga regler som styr hur länge du får ligga för ankar men man brukar säga något dygn eller två. Planerar ni att sova över i flera nätter behöver du markägarens tillåtelse. Du får inte lägga ankar vid platser med skyddat fågel- eller naturliv. 

Allemansrätten ger er möjligeten att åka iväg och grilla på en ö, fira den nyexaminerade stundeten och få massor med frisk luft. Denna rätt ställer också krav på er att lämna platsen som ni fann den och att inte göra åverkan på mark eller skog. Ni får inte hugga ned träd för att göra en brasa, inte plocka fridlysta blommor eller störa djurlivet. När ni reser hem ska ta med allt skräp hem och se till att området är städat.